ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Απολογισμός της πυρκαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο τον ΜυκηνώνΑπολογισμός των προβλημάτων και εκτιμήσεις για ενδεχόμενες ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε χθες Κυριακή 30 Αυγούστου στην περιοχή της Ακρόπολης των Μυκηνών -περνώντας και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο-, θα γίνει σε σύσκεψη το πρωί σήμερα Δευτέρα 31 του μήνα στην Αργολίδα, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Σημειώνεται ότι προσωρινά, ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός.

Η φωτιά, από την οποία απομένουν ορισμένες μικρές εστίες μόνο, τέθηκε υπό έλεγχο αργά χθες το βράδυ, μετά από προσπάθειες που κατέβαλαν 56 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων οι οποίοι έσπευσαν επί τόπου με 17 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου συνέδραμαν από αέρος 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν μηχανήματα και υδροφόρες, τόσο από την Π.Ε. Αργολίδας, όσο και από τους τοπικούς δήμους.

Στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή -νωρίς χθες το απόγευμα- είχαν σπεύσει ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, όπως και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, πρωτοβάθμιοι αυτοδιοικητικοί, αλλά και ο γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας εξέφρασε συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία -”αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του νομού Αργολιδας, στην Πολιτική Προστασία, στους πιλότους στα εναέρια μέσα και σε όλους τους συνεμπλεκόμενους φορείς, που για άλλη μια φορά έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, συνεργάστηκαν και οργανώθηκαν για να κατασβεσθεί η φωτιά στον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, χωρίς να επεκταθεί και χωρίς να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις” σημείωσε ο Γ. Μαλτέζος, προσθέτοντας:

“Συγχαρητήρια και στην Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου που επιδεικνύει αντανακλαστικά και είναι όπου πρέπει παρούσα. Μακάρι να είναι η τελευταία πυρκαγιά στην Αργολίδα αυτής της καλοκαιρινής περιόδου”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΠΟ

Από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού, εξ άλλου, εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

“Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Αμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.

Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Από νωρίς βρίσκεται στις Μυκήνες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου. Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, με τον οποίον ήταν σε επαφή, για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας”.« PREV
NEXT »