ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ:
Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» και την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ), σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται υπό την αιγίδα μας ειδικό ιατρικό πρωτόκολλο, το οποίο στοχεύει στην εξάλειψη των ιογενών ηπατίτιδων B και C στα Σωφρονιστικά Καταστήματα. Αναλυτικότερα, το πρωτόκολλο περιλαμβάνει ελαστογραφία ήπατος, γονότυπο, μέτρηση του ιικού φορτίου καθώς και όποιες εργαστηριακές εξετάσεις κρίνονται απαραίτητες για την συμπλήρωση ενός ολοκληρωμένου φακέλου του ασθενούς για την έναρξη της θεραπείας. Επίσης, σε συνεργασία με τον «Προμηθέα» εφαρμόσαμε ειδικό πρόγραμμα παρέμβασης με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και υγειονομικού υλικού σε αρκετά Καταστήματα Κράτησης με σκοπό την προφύλαξη των κρατουμένων από τον κορονοϊό.
Έχουμε προβεί σε δράσεις ιατρικών εξετάσεων κρατουμένων για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού (ψηλάφηση και υπερηχογράφημα), για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης (oφθαλμολογική, οπτομετρική και ενδοκρινολογική), καθώς και για την αντιμετώπιση προβλημάτων με το ήπαρ (ελαστογραφία ήπατος σε ασθενείς κρατούμενους με χρόνια ηπατίτιδα B και C).
Σε συνεργασία με το ΚΕ.Θ.Ε.Α. έχει σχεδιαστεί πρωτόκολλο πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου των εξαρτήσεων από ναρκωτικές ουσίες εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, με τίτλο «Εξάρτηση, απεξάρτηση μέσα στην φυλακή».
Τέλος, δημιουργήσαμε ειδικό οδηγό ψυχικής διαχείρισης της πανδημίας του COVID-19, προσαρμοσμένο στις ανάγκες των κρατουμένων. Κατόπιν πρωτοβουλίας μας και σε αγαστή συνεργασία με την Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, καταρτίσαμε τον εν λόγω οδηγό ο οποίος μεταφράστηκε σε τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Αλβανικά, Αραβικά) και διαμοιράστηκε σε ψηφιακή μορφή στις διευθύνσεις των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένουμε και την έντυπη έκδοση του οδηγού.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ:
Κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2019 – 2020 λειτούργησαν εκπαιδευτικές δομές σε 19 από τα 34 Καταστήματα Κράτησης της Χώρας καθώς και στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.
Ειδικότερα, πέραν του Δημοτικού, του Γυμνασίου και των Λυκειακών τάξεων, λειτούργησαν Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ).
Επιπροσθέτως, για τα Καταστήματα Κράτησης τα οποία δεν διαθέτουν ακόμη μόνιμη εκπαιδευτική δομή, προσφέρεται η δυνατότητα εφαρμογής του θεσμού των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων.
Στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρέχεται πρόσβαση (εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων για φοίτηση, υλικοτεχνική υποδομή για εξ αποστάσεως εκπαίδευση) στους κρατούμενους φοιτητές προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), για το ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020, χορηγήθηκαν σε 20 κρατουμένους υποτροφίες προπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ, στις 30 Ιουλίου του 2020, πραγματοποιήθηκε δημόσια κλήρωση όπου και αναδείχθηκαν τα ονόματα των υποψήφιων κρατουμένων για τις 20 υποτροφίες του ΕΑΠ, για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.
Επισημαίνεται ότι κατά την περίοδο της καραντίνας και της αναστολής εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με φυσική παρουσία, ακολουθήσαμε το πρότυπο της τηλεκπαίδευσης το οποίο εφαρμόστηκε από όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας και δώσαμε τη δυνατότητα στους φοιτητές-κρατούμενους να συνεχίσουν τις σπουδές τους, εξασφαλίζοντας για όλους την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (αίθουσα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, κάμερα παρακολούθησης μαθημάτων).
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ:
Συνυπογράψαμε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συμφωνία και βάσει αυτής εκπαιδεύουμε τους κρατούμενους και των 34 Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας και του Ι.Α.Α.Α. Βόλου στην αντιμετώπιση και πρόληψη εκτάκτων ζητημάτων υγείας (πρώτες βοήθειες) και παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε στις 11-02-2020 στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών με χρονική διάρκεια 3 ετών.
Σχεδιάστηκε πρωτόκολλο εκπαίδευσης κρατουμένων σε δεξιότητες γονικής παροχής (Ακαδημία Γονέων) σε συνεργασία με επιστημονικό προσωπικό του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι και θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης.
Σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδιάζουμε ειδικά προγράμματα επαγγελματικής – αγροτικής επιμόρφωσης για τους κρατούμενους των Αγροτικών Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προτίθεται να μας παραχωρήσει αγροτικές εκτάσεις πλησίον των κείμενων αγροτικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων προκειμένου εκεί οι κρατούμενοι να εργαστούν και να συμβάλουν στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής. Κατόπιν συναντήσεων και διαβουλεύσεων με τον φορέα, πρόκειται να υπογράψουμε σχετική προγραμματική σύμβαση.
Πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια ρομποτικής (Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου), αστρονομίας (Κ.Κ. Μαλανδρίνου, Δομοκού, Λάρισας, Ιωαννίνων), πληροφορικής (Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας, Κ.Κ. Ελεώνα Θηβών), εκμάθησης Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας (Κ.Κ. Κορίνθου, Ελεώνα Θηβών, Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας, Ναυπλίου, Γρεβενών, Πάτρας, Χανίων, Αγιάς Χανίων, Τρίπολης, Αλικαρνασσού, Άμφισσας, Χίου, Ψ.Κ.Κ.) δημιουργικής γραφής (Κ.Κ. Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ε.Κ.Κ.Ν. Βόλου, Λάρισας), ρεφλεξολογίας (Α.Κ.Κ. Τίρυνθας), επαγγελματικού προσανατολισμού (Α.Κ.Κ. Τίρυνθας, Άμφισσας), μετεωρολογίας (Ε.Κ.Κ.Ν Βόλου), αρχαιοτήτων (Κ.Κ. Θεσσαλονίκης), διαμεσολάβησης-διαπραγμάτευσης «Prison of Peace» (Κ.Κ. Θεσσαλονίκης, Τρικάλων, Ιωαννίνων, Μαλανδρίνου, Λάρισας), και κοινωνικών δεξιοτήτων (Α.Κ.Κ. Αγιάς Χανίων).
Υλοποιήθηκαν προγράμματα εκμάθησης ξυλουργικής (Κ.Κ. Αλικαρνασσού, Δομοκού), επεξεργασίας αλουμινίου (Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα), ραπτικής (Κ.Κ. Ελεώνα Θηβών), γυψοτεχνίας (Κ.Κ. Τρικάλων), κηπουρικής (Κ.Κ. Αλικαρνασσού), κεραμικής (Κ.Κ. Αλικαρνασσού, Κ.Κ. Μαλανδρίνου), φροντίδας και υγιεινής προσώπου (Κ.Κ. Ελεώνα Θηβών), πλέξης και ύφανσης (Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας), κατασκευής επιγραφών (Κ.Κ. Νιγρίτας), αγγειοπλαστικής (Κ.Κ. Μαλανδρίνου), σαπωνοποιίας (Κ.Κ. Αλικαρνασσού) και παραγωγής οργανικού λιπάσματος (Κ.Κ. Αλικαρνασσού).
Όσον αφορά στις δράσεις πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα, πέραν της υλοποίησης αθλητικών προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα «ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» (Κ.Κ. Αλικαρνασσού, Χανίων, Γρεβενών, Κομοτηνής, Θεσσαλονίκης, Μαλανδρίνου, Ε.Κ.Κ.Ν Βόλου, Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας, Α.Κ.Κ. Κασσάνδρας), πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια θεάτρου (Κ.Κ. Κορυδαλλού Ι, Κορυδαλλού ΙΙ, Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα, Κ.Α.Τ.Κ. Ελεώνα Θηβών, Θεσσαλονίκης, Κορίνθου), μουσικής (Κ.Κ. Χαλκίδας, Κορίνθου, Θεσσαλονίκης, Ελεώνα Θηβών, Ε.Κ.Υ.Κ.Κ.), χειροτεχνίας (Ελεώνα Θηβών, Ε.Κ.Υ.Κ.Κ., Ψ.Κ.Κ.), ζωγραφικής (Κ.Κ. Ελεώνα Θηβών, Κορυδαλλού Ι) και πυρογραφίας (Κ.Κ. Τρίπολης).
Περαιτέρω, έλαβαν χώρα μουσικές και θεατρικές παραστάσεις (Κ.Α.Τ.Κ. Ελεώνα Θηβών, Κ.Κ. Χίου, Θεσσαλονίκης, Ελεώνα Θηβών, Χαλκίδας, Ε.Κ.Κ.Ν. Αυλώνα) και υλοποιήθηκαν αθλητικοί αγώνες καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου (Α.Κ.Κ. Αγιάς Χανίων, Ι.Α.Α.Α Βόλου, Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας, Ε.Κ.Κ.Ν Βόλου, Κ.Κ. Ιωαννίνων, Μαλανδρίνου).
ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ:
Ενισχύσαμε τον θεσμό του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου το οποίο εφαρμόζεται σήμερα σε συνολικά 12 Καταστήματα Κράτησης και παράλληλα προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να επεκταθεί ο θεσμός του ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου σε όλα τα Κ.Κ. της Χώρας. Έτσι, δώσαμε τη δυνατότητα στους κρατούμενους να επικοινωνούν απρόσκοπτα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, όσο μακριά και εάν είναι.
ΜΕΤΑΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ / ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ:
Προωθούμε νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να επεκτείνουμε τη λειτουργία της «ΕΠΑΝΟΔΟΥ» της μοναδικής υφιστάμενης δομής για την μετασωφρονιστική μέριμνα των αποφυλακισθέντων και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος.
Έχουμε ήδη κάνει συναντήσεις εργασίας με τους αρμόδιους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Βόλου, με σκοπό την παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία παραρτήματος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ στην πόλη του Βόλου.
Έχουμε εκπονήσει σχέδιο για την άμεση λειτουργία γραφείων μετασωφρονιστικής μέριμνας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ σε όλα τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, αρχής γενομένης από το Κ.Κ. Κορυδαλλού Ι.
ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ:
Σε ότι αφορά στην ψυχοκοινωνική ευμάρεια των σωφρονιστικών υπαλλήλων, για πρώτη φορά στα χρονικά, ξεκίνησε, ήδη από την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, αποκλειστικά για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους εξωτερικούς φρουρούς των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας. Προβήκαμε στην εν λόγω δράση, λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο περιστατικά αυτοκτονιών εξωτερικών φρουρών στις φυλακές της Χαλκίδας τον Μάιο του 2020 και του Κορυδαλλού τον Αύγουστο του 2019. Η τηλεφωνική γραμμή με πενταψήφιο αριθμό 10205, λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 08.00 – 15.00 και στελεχώνεται από άρτια εκπαιδευμένους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι είναι σε θέση να προσφέρουν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στο σωφρονιστικό προσωπικό.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ:
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες για την δημιουργία της Σωφρονιστικής Ακαδημίας, στο Κατάστημα Κράτησης Ελεώνα Θηβών και αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωσή τους, ενώ ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία για τον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού της δομής. Η μόνιμη αυτή εκπαιδευτική δομή θα παρέχει βασική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Συνυπογράψαμε με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συμφωνία και βάσει αυτής εκπαιδεύουμε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και των 34 Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας και του Ι.Α.Α.Α. Βόλου στην αντιμετώπιση και πρόληψη εκτάκτων ζητημάτων υγείας (πρώτες βοήθειες) και παρέχουμε ψυχοκοινωνική υποστήριξη. Το πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε στις 11-02-2020 στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών με χρονική διάρκεια 3 ετών.
Έχουν υλοποιηθεί τρία (3) σεμινάρια εκπαίδευσης εκπαιδευτών («Train the trainers») στο πλαίσιο του προγράμματος της Τεχνικής Υποστήριξης για τη Μεταρρύθμιση του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος. Πλέον, το σωφρονιστικό μας σύστημα διαθέτει 75 εκπαιδευτές, ικανούς να μεταδώσουν εξειδικευμένες γνώσεις στο υπόλοιπο προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας.
Έχουν υλοποιηθεί οκτώ (8) σεμινάρια εκπαίδευσης του ΙΝΕΠ στις πόλεις της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Ιωαννίνων, των κλάδων ΔΕ Φύλαξης και ΔΕ Προσωπικού Εξωτερικής Φρούρησης των Καταστημάτων Κράτησης στις κάτωθι θεματικές ενότητες: «Ψυχική Υγεία και Αντιμετώπιση Κρίσεων» και «Μεταχείριση και Επανένταξη κρατουμένων».
Υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στο πλαίσιο του προγράμματος της Τεχνικής Υποστήριξης για τη Μεταρρύθμιση του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος, στο οποίο συμμετείχαν είκοσι δύο (22) σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Καταστημάτων Κράτησης.
Τέλος, ολοκληρώθηκε, σεμινάριο του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, με τίτλο: «Ενίσχυση των Φορέων Επιβολής του Νόμου για την Αναγνώριση και Καταπολέμηση της Ριζοσπαστικοποίησης και του Εξτρεμισμού», στο οποίο συμμετείχαν είκοσι τρείς (23) υπάλληλοι των Καταστημάτων Κράτησης.