ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Σε 70 χωριά της Γορτυνίας τιμάται η Μεγαλόχαρη


Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί κάθε καλοκαίρι τη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών. Από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, σε βουνά, πόλεις, νησιά και χωριά, η γιορτή αυτή εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

H θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Κλειβωκιώτισσας στην Ι.Μονή Κλειβωκάς (Κοντοβάζαινα Γορτυνίας)

Το Δεκαπενταύγουστο όλη η Γορτυνία φορά τα καλά της και εορτάζει! Σε κάθε χωριό υπάρχει και μια εκκλησία ή ένα εξωκλήσι αφιερωμένο στη χάρη της Παναγίας μας. Αναρίθμητοι Ιεροί Ναοί αλλά και Μοναστήρια μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μεγάλη γιορτή. Για αυτό άλλωστε η Γορτυνία έχει χαρακτηριστεί και ως «Παναγιοσκέπαστη» κατά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιερεμία

Οι εορτάζοντες Ιεροί Ναοί Κοιμήσεως Θεοτόκου συναντάμε στα εξής χωριά: Αγάλω, Ατσίχωλο, Βάχλια, Βλαχόρραφτη, Βούτσι, Βαλτεσινίκο, Βελημάχι, Βλαχόραφτη, Βυδιάκι, Βυζίκι, Δημητσάνα (Λιβάδι), Δημητσάνα (Πουρνάρι) και Δημητσάνα (Κάστρου), Δόξα, Ελάτη, Ελληνικό, Ζάτουνα, Ζώνη, Θεόκτιστο, Κακουρέικα, Καμενίτσα, Κερπινή, Κυπαρίσσια, Καρβουνάρι, Κοκκορά, Κουρουνιού, Λάστα, Λευκοχώρι, Λιθαρός, Λαγκάδια, Λυκούρεση, Λυσσαρέα, Λώτη, Μαυριά, Μελισσόπετρα, Μουλιάρι, Μυγδαλιά, Όχθια, Παλαμάρι, Παλούμπα, Παπαδά, Παύλια, Πελέκι, Πέττα, Πουρναριά, Πράσινο, Πυρρί, Ράδου, Ράχες, Τρανή Λάκκα, Σαρακίνι Ηραίας, Σέρβου, Σπάθαρι, Σταυροδρόμι, Στεμνίτσα, Τρόπαια, Μονή Κερνίτσης, Ψάρι Ηραίας κ.α.

Επίσης το 15Αύγουστο πανηγυρίζουν εξωκκλήσια ή παρεκκλήσια της Παναγίας στη Δόξα, Βούτσι, Ριζοσπηλιά, Κοτύλιο, Μαγούλιανα, Φούσκαρι, Δημητσάνα, Κοντοβάζαινα κ.α.

Τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής πολλοί πιστοί συρρέουν στους ναούς για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη, να προσκυνήσουν τη πάνσεπτη εικόνα Της και να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη Της. Η γιορτή αυτή άλλωστε ονομάζεται και το «Πάσχα του καλοκαιριού». Ένα «χαρμόσυνο πένθος», αφού η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».

Η εν λόγω ημέρα λοιπόν αποτελεί μια ημέρα θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και χαράς, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες του Αυγούστου, που αποτελούν ημέρες νηστείας και περισυλλογής.

Χρόνια πολλά σε όλους! Η Παναγία να μας προστατεύει και να μας φωτίζει όλους. Σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας η Παναγιά είναι η πηγή της ελπίδας μας και της εκπλήρωσης των προσδοκιών μας.

ΚΩΝ-ΚΑΛ

Εditorial εφημερίδος «Γορτυνία»
« PREV
NEXT »