ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Παπαηλιού | ''Ο εορτασμός της επετείου του 1821 αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας''


Το μήνυμα του κ. Γ. Παπαηλιού, βουλευτή Αρκαδίας - Σύριζα με αφορμή την Εθνική Επέτειο της Επανάστασης του 1821.  


1) Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε την αφετηρία για την αποσύνθεση και τη σταδιακή διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Τότε, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν δυσμενής για τους Έλληνες επαναστάτες. Η οθωμανική αυτοκρατορία ήταν ισχυρή μεν, αλλά και ο «μεγάλος ασθενής». Την διέσωζε η ισορροπία δυνάμεων που στηρίζονταν στην Ιερά Συμμαχία, η οποία κυριαρχούσε στην Ευρώπη.


2) Η Τουρκία, εδώ και πολλά χρόνια, ακολουθεί επιθετική πολιτική έναντι της χώρας μας και ευρύτερα του Ελληνισμού. Τα πεδία στα οποία αναπτύσσονται οι τουρκικές αξιώσεις είναι γνωστά : Κύπρος, Αιγαίο, Θράκη. Σε αυτό το πλαίσιο, αποσκοπεί και στην εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.


Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και των διεθνών συνθηκών. Μεταξύ άλλων εργαλειοποιεί και το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, εκμεταλλευόμενη τον πόνο, την αγωνία,και τις ανάγκες απελπισμένων ανθρώπων. ,


Ταυτόχρονα, η Τουρκία ασκεί επιθετική πολιτική και έναντι άλλων χωρών, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνον. Έχει ανοίξει μέτωπα παντού.


Και βέβαια στο εσωτερικό της σπαράσσεται από μία κρίση, που έχει ως αιτία και την προσωπική δικτατορία ιδιαίτερης μορφής του προέδρου της.


Παρότι δε παραμένει σημαντικός «παίκτης» στην ευρύτερη περιοχή, εξακολουθεί να είναι ο ταραξίας για λογαριασμό της ιδίας αλλά και τρίτων. Όμως οι διεθνείς συνθήκες και ο ευμετάβλητος, λόγω συνθηκών, συσχετισμός δυνάμεων, μπορεί να την καταστήσουν ή την καθιστούν και πάλι τον «μεγάλο ασθενή», παρά την άρνηση των ισχυρών «παικτών» να της αντιπαρατεθούν, γεγονός που συνδέεται με τα οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντά τους .


Βάσει όλων αυτών, η Ελλάδα οφείλει να επαγρυπνεί και να ασκεί ενεργό εξωτερική πολιτική, ώστε να αντιμετωπίσει τον εξ Ανατολών κίνδυνο.


3) Συμπερασματικά, ο εορτασμός της επετείου της Επανάστασης του 1821 αποτελεί ευκαιρία επανασύνδεσης με το νήμα της Ιστορίας. Ταυτόχρονα, η ιστορική μνήμη και το ασταθές και ανήσυχο διεθνές περιβάλλον επιτάσσουν στη χώρα μας να παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζοντας την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα του λαού μας.

Ο φετινός εορτασμός της εθνικής επετείου επισκιάζεται από την πανδημία του κορονοϊού. Γι΄ αυτό και δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι παραδοσιακές εκδηλώσεις.


Όμως η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμείνει ενεργός, αφού, μέσω αυτής, αναδεικνύεται η ιστορική συμβολή του Αγώνα του Γένους για Εθνική Απελευθέρωση, φωτίζονται η ιστορική πορεία και προσφορά των αγωνιστών της Ελευθερίας, διατηρείται ζωντανή τη μνήμη τους και ενισχύονται το εθνικό φρόνημα και τη συλλογική αυτογνωσία όλων μας.
« PREV
NEXT »