Η επίσκεψη του Ευάγγελου Κιαγιά, Αντιπροέδρου της UNESCO Δυτικής Αττικής, στη Βυτίνα και το ''Τσολιά'', Δημήτρη Βεργέτη στάθηκε η αφορμή να αναγνωριστεί η επιχείρηση ως μια καινοτόμα πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη πολιτιστική κληρονομιά τόσο με τα χειροποίητα παραδοσιακά έργα που παράγει όσο και με την απόφαση του κ. Βεργέτη να στεγάσει την επιχείρησης του στην ιστορική κατοικία του Ταμπακόπουλου Νικολάου, αγωνιστή του 1821.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερη τιμή χαιρετίζοντας τον κον ΒΕΡΓΕΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, που συναντηθήκαμε στην ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ όπου διατηρεί επιχείρηση παραγωγής, κατασκευής και πώλησης Λαϊκών Παραδοσιακών Ειδών και Αντικείμενων της τοπικής αλλά και ευρύτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρκαδίας και της Ελληνικής Λαϊκής Παράδοσης, με τον διακριτικό τίτλο ¨ Ο ΤΣΟΛΙΑΣ της ΒΥΤΙΝΑΣ ¨.
Αναδεικνύει με ατομική πρωτοβουλία, εργασία και κόπο του ιδίου και της συζύγου του κας ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ την Ελληνική κληρονομιά και κατ΄ επέκταση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, διατηρώντας την επιχείρηση του στο ισόγειο πετρόκτιστου δυόροφου παραδοσιακού αρχοντικού σπιτιού του τόπου, που σώζεται σε άριστη κατάσταση, οικία του αείμνηστου ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, αγωνιστή του 1821…
<< Η καταγωγή του αγωνιστή ήταν από την Βυτίνα της επαρχίας Καρύταινας. Υπηρέτησε ως στρατιώτης και πολιτικός. Έγινε μέλος της Εφορείας των Τρικόρφων επί της προεδρίας του Κανέλλου Δεληγιάννη. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και ιδίως στην μάχη των Δερβενακίων κατά του Δράμαλη. Σκοτώθηκε στην ατυχή μάχη των Τρικόρφων (25 Ιουνίου 1825) πολεμώντας κατά του Ιμπραήμ Πασά. Ο θάνατός του θρηνείται σε ορισμένα δημοτικά και μοιρολόγια όπως το κατωτέρω, όπου μνημονεύονται ο Παπατσώνης και ως "σεντουκομίνης" ο ταμίας Π. Δημητρακόπουλος από την Αλωνίσταινα: - Βουνά της Αλωνίσταινας και της Απάνω Χρέπας / τί έχετε π' αραχνιάσατε ....
- Μπραήμ πασάς μας έζωσε με τους στραβαραπάδες .../σκοτώσαν τον κυρ-Νικολή με τον Παπατσωνόπλο. ... -Σκοτώσαν τη λεβεντουργιά, τους δυό καπεταναίους, / σκοτώθη ο Ταμπακόπουλος και ο σεντουκομίνης.
Μετά την Επανάσταση ο Ιωάννης, γιός του Ν. Ταμπακόπουλου, υπέβαλε στην επί του Αγώνος Επιτροπή στοιχεία από το οικογενειακό του αρχείο για τη δράση του πατέρα του και για τα τεράστια ποσά που είχε διαθέσει για την Επανάσταση. Ο Ν. Ταμπακόπουλος δεν αναφέρεται στα αρχεία ως μέλος της Φιλικής Εταιρείας, αλλά από τις κινήσεις του συμπεραίνεται ότι γνώριζε για την Επανάσταση. Σώζεται επιστολή της 11ης Μαρτίου 1821 από τον Σωτ. Χαραλάμπη προς τον Ταμπακόπουλο με την οποία ζητείται από τον τελευταίο να καθησυχάσει τους Τούρκους των Καλαβρύτων και να κερδηθεί χρόνος, καθώς εντείνονταν οι υποψίες των Τούρκων για την επερχόμενη Επανάσταση. >>.
Γι΄ αυτό αισθανόμαστε κάθε τραύμα κάθε λαβωματιά σ’ ένα Μνημείο του Πολιτισμού, λαβωματιά και τραύμα στο Πνεύμα και στην Ψυχή μας. Κάτι το οποίο το είδαμε και το νιώσαμε ιδίως εμείς οι Έλληνες, μέσα από την Τουρκική αδιάλλακτη υπεροψία κατά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πρόσφατα.
Όμως και αν καίνε ή μετατρέπουν ή καταστρέφουν ή προσπαθούν να αλλάξουν ακόμη και να οικειοποιηθούν με οποιοδήποτε άναρχο τρόπο, κατά την προσωπική τους εκτίμηση και συμφέρων,πρέπει πάντα να γνωρίζουν και να μην ξεχνούν ποτέ τον αιώνιο νόμον….
Των μεγάλων αδικημάτων μεγάλαι εισί και αι τιμωρίαι παρά των θεών.
Ηρόδοτος 480 – 420 π.Χ. ο «Πατήρ της Ιστορίας».
Δια την UNESCO Δυτικής Αττικής του Ελληνικού τμήματος… με φιλικούς χαιρετισμούς... Ο πρόεδρος ΠΑΛΛΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ο αντιπρόεδρος ΚΙΑΓΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ.