ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Νέα ρύθμιση χρεών για 12 ή 24 δόσεις


Στη Βουλή μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα κατατεθεί προς ψήφιση η ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών για όσους επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι φόροι, δόσεις και ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ που δεν πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Μάρτιο, δηλαδή την περίοδο που ξέσπασε η πανδημία, θα μπορούν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2021 σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις.

Οι οφειλές που «πάγωσαν» ελέω κορονοϊού αναμένεται να παραμείνουν έτσι έως το τέλος του έτους, καθώς η νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2021.

Όλα τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν την ίδια εποχή, θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις από τον Ιανουάριο του 2021, με τις δόσεις να «φτάνουν» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022, ανάλογα τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση.

Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων ) ύψους 3.000 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021 πληρώνοντας 250 ευρώ τον μήνα.

Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και το φθινόπωρο.

Η έκτακτη ρύθμιση

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπονται τα εξής:

1.Ποιοι υπάγονται:

Στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και το φθινόπωρο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:

– Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή

– Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και είχαν ενταχθεί στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

– Εργαζόμενοι που βρέθηκαν ή παραμένουν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης , πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

2. Οι οφειλές που ρυθμίζονται:

Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών , φόρος κληρονομιάς κλπ) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από τις 11 Μαρτίου του 2020 και η πληρωμή τους έχει ανασταλεί έως τον Οκτώβριο. Η ρύθμιση αφορά και τις δόσεις ρυθμίσεων /διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών

3. Οι δόσεις

Όλες οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν εν καιρώ κορονοϊού θα μπορούν να εξοφληθούν είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δουν τι θα επιλέξουν, λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες τρέχουσες οφειλές τους προς την Εφορία , τον ΕΦΚΑ ή και τις τράπεζες.

4.Το επιτόκιο

Η εξόφληση των χρεών του κορονοϊού σε 24 δόσεις θα επιβαρύνεται με επιτόκιο το οποίο θα είναι χαμηλό, πιο χαμηλό από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα και θα κινηθεί περίπου στο 2,5%.

5. Όροι και προϋποθέσεις

Η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογούμενους ώστε να ενταχθούν στο νέο σχήμα και να μη βρεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης.

6. Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η ΑΑΔΕ έως τις αρχές του 2021, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που πάγωσαν λόγω του κορονοϊού είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

dikaiologitika.gr
« PREV
NEXT »