ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Κρούει στον κώδωνα του κίνδυνου Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Αρκαδίας | Κινδυνεύει με κλείσιμο το Ακτινολογικό τμήμα του Παναρκαδικού


Συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση στο Ακτινολογικό τμήμα,το οποίο είναι το μοναδικό της Περιφέρειας Πελοποννήσου που διαθέτει μαγνητικό και αξονικό τομογράφο, πέραν του υπόλοιπου εξοπλισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία περίπου τέσσερα χρόνια υπηρετούν μόνο 3 ιατροί ακτινολόγοι, όταν ακόμη και στον ανεπαρκέστατο οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπονται 7.
Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει πλήρης εντατικοποίηση,με το ιατρικό προσωπικό να εφημερεύει 9 ημέρες τον μήνα έκαστος και να λειτουργεί ταυτόχρονα όλα τα πρωινά το ακτινολογικό τμήμα.Παρόλα αυτά το νοσοκομείο μένει πολλές μέρες ακάλυπτο από ακτινολόγους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αναρτηθέν πρόγραμμα, για τον μήνα Ιούλιο του 2020, σε 7 εφημερίες του νοσοκομείου δεν υπήρχε εφημερεύον ιατρός ακτινολόγος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη λειτουργία του Παναρκαδικού, των Κέντρων υγείας του Νομού και ιδιαίτερα για την υγεία του λαού της Αρκαδίας.Αρκεί κάποιος να αναλογισθεί ότι για 7 εφημερίες μέσα στον Ιούλιο δεν υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και για διενέργεια μιας επείγουσας αξονικής και ενός απλού υπερήχου.Ταυτόχρονα, για τα τακτικά και τα χρόνια περαστικά η δυνατότητα διενέργειας μαγνητικής και αξονικής γίνεται Γολγοθάς, αφού είναι πολύμηνη η αναμονή λόγω της μεγάλης έλλειψης του προσωπικού.

Σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, προστίθενται οι επικείμενες παραιτήσεις των 2 ακτινολόγων ιατρών, από τους οποίους ο ένας διορίζεται σε άλλη δομή του ΕΣΥ.

Ακόμη μεγάλες είναι οι  ελλείψεις στον κλάδο των τεχνολόγων-ακτινολόγων και στον κλάδο των χειριστών ιατρικών μηχανημάτων. Συγκεκριμένα σήμερα υπηρετούν 6 τεχνολόγοι και 8 χειριστές ιατρικών μηχανημάτων, ενώ σύμφωνα με τον οργανισμό του νοσοκομείου θα έπρεπε να υπηρετούν 9 και 15 αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα άσχημη κατάσταση επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας του Νομού.Συγκεκριμένα, στα ΚΥ Δημητσάνας και Τροπαίων παρόλο που υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, δεν υπάρχει ούτε ιατρός ακτινολόγος ούτε τεχνολόγος, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να πρέπει να μετακινηθούν μέχρι το Παναρκαδικό για μια απλή ακτινογραφία.Από την άλλη, στα ΚΥ Μεγαλόπολης, Άστρους, Τρίπολης και Λεωνιδίου όπου υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα υπηρετούν μόνο 1 με 2 τεχνολόγοι, με αποτέλεσμα το ακτινολογικό να λειτουργεί σε αυτά τα ΚΥ κατά βάση καθημερινές, κυρίως τις πρωινές ώρες.

Η κατάσταση αυτή της τραγικής έλλειψης προσωπικού  που αφήνει τεράστια κενά στην λειτουργία του νοσοκομείου αντικειμενικά υποχρεώνει και πολλούς ασθενείς να στραφούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά. Τους αναγκάζει να καταβάλουν εκατοντάδες ευρώ για μια αξονική ή μια μαγνητική τομογραφία.

Είναι λοιπόν εξόφθαλμο πως η πολιτική αυτή της υποστελέχωσης, που αφορά και την τωρινή κυβέρνηση και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι υπεύθυνη για την ταλαιπωρία των συμπολιτών μας. Είναι αυτή που στρέφει τον λαό να ακριβοπληρώνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά και στην Αρκαδία και πανελλαδικά. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το 70 – 90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται πανελλαδικώς στον ιδιωτικό τομέα, αποκάλυψη που είχε γίνει το 2019 με το «lockout»των ιδιωτικών διαγνωστικών,επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ακριβοπληρώνουμε το κράτος μέσω των ασφαλιστικών μας εισφορών, χρήματα που όπως αποδεικνύεται δε στέλνονται για την Υγεία- Πρόνοια, αλλά για ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ομοίως, ούτε ένα ευρώ από τις επιχορηγήσεις 19,5δις και τα δάνεια 12,5δις ευρώ, που προβλέπονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα δεν προορίζεται για τους εργαζόμενους στην Υγεία και Πρόνοια. Αντ΄αυτού ξέρουμε ότι εμείς, μαζί με τις υπόλοιπες λαϊκές οικογένειες θα κληθούμε να τα πληρώσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ

Ζητάμε από τον υπουργό και τις διοικήσεις της 6ης ΥΠΕ και του Παναρκαδικού Γ.Ν.Τ. να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να καλυφθούν επειγόντως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό το ακτινολογικό τμήμα και τα ΚΥ

► να προκηρυχθούν άμεσα οι υπόλοιπες κενές θέσεις ιατρών ακτινολόγων, τεχνολόγων- ακτινολόγων και χειριστών ιατρικών μηχανημάτων που προβλέπονται στον οργανισμό του Παναρκαδικού.
« PREV
NEXT »