ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Δικαιώνεται η Δημοτική Αρχή Μεγαλόπολης για το φυσικό αέριο | Δέσμευση Δημάρχου για να διασφαλίσει η Μεγαλόπολη ένα ευοίωνο μέλλονΣτο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Δημοτικής Αρχής να αποκτήσει η Μεγαλόπολη δίκτυο φυσικού αερίου, όπως επιδιώκεται αντίστοιχα και από τους μεγαλύτερους Δήμους της Πελοποννήσου αυτή την περίοδο, κι έπειτα από διαπραγματεύσεις που είχε τους προηγούμενους μήνες ο Δήμαρχος με την Πολιτεία και τους λοιπούς εμπλεκόμενους Φορείς, συνδιαμορφώθηκε ένας «οδικός χάρτης», ένα μνημόνιο συνεργασίας, με βάση το οποίο πρόκειται να επιτευχθεί αυτός ο στόχος συντεταγμένα. Ένα μνημόνιο που εξασφάλιζε ότι, α) θα τελειώσει το έργο τον Σεπτέμβριο του 2022, και για το μεταβατικό στάδιο, τα επιπλέον χρήματα που χρειάζονται για να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι θα τα κάλυπταν οι ΔΕΗ και ο κατασκευαστής και β) κανείς Μεγαλοπολίτης δε θα πληρώσει τίποτε για να συνδεθεί με το φυσικό αέριο.

Η Δημοτική Αρχή, με απόλυτη διαφάνεια και με σεβασμό στη νομιμότητα, προχώρησε στην έγκριση αυτού του μνημονίου συνεργασίας, μέσα από το καθ’ ύλην συλλογικό αρμόδιο όργανο του Δήμου, που είναι η Οικονομική Επιτροπή, η οποία έλαβε σχετική απόφαση (112/2020) την 1η Ιουλίου 2020.
Σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της παράταξης του κ. Κώστα Μιχόπουλου στις 15 Ιουλίου 2020, σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έλαβαν απόφαση (170/2020) με την οποία καταψήφισαν το εγκεκριμένο, από την Οικονομική Επιτροπή, μνημόνιο συνεργασίας, προτείνοντας αντίστοιχα έωλες προτάσεις χωρίς σαφή προσανατολισμό και τεκμηρίωση, για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που έχει προκύψει με τη βέβαιη παύση λειτουργίας της Μονάδας ΙΙΙ της ΔΕΗ, που οδηγεί μοιραία στην αδυναμία λειτουργίας της Τηλεθέρμανσης, καίτοι η πλειοψηφία των μελών αυτών των παρατάξεων τύγχαναν μέλη της προηγούμενης δημοτικής αρχής και έχουν την κύρια ευθύνη, με πράξεις και παραλείψεις τους, για την μη αποφυγή αυτού του αδιεξόδου.

Αναρμοδίως και σκοπίμως, επιχείρησαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην αυτονόητη μετάβαση της Μεγαλόπολης προς το φυσικό αέριο, αδυνατώντας να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι υπό τις διαμορφούμενες συνθήκες δε μπορεί να είναι βιώσιμη πλέον η λύση της Τηλεθέρμανσης.
Το λυπηρό είναι ότι δεν περιορίστηκαν σε αυτή την ενέργεια, αλλά προχώρησαν παραπέρα, ασκώντας προσφυγή κατά του κύρους της απόφασης 112/2020 της Οικονομικής Επιτροπής, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, που είναι αρμόδιος για την επικύρωση των αποφάσεων των Δήμων.
Σχεδόν ταυτόχρονα, δηλαδή στις 13 και 17 Ιουλίου 2020, και με την ίδια περίπου επιχειρηματολογία, άπαντες οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, αξιώνοντας την έγκριση της απόφασης που έλαβαν στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ευτυχώς, για το συμφέρον του τόπου, στις 10 Αυγούστου 2020 ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου, λαμβάνοντας υπόψη πρώτιστα το Νόμο και δευτερευόντως το ανεδαφικό των αιτιάσεων που τίθεντο στις εν λόγω προσφυγές, τις απέρριψε πανηγυρικά, ακυρώνοντας και τη μη νόμιμη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επικυρώνοντας την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Αυτή η έκβαση ικανοποιεί μεν τη Δημοτική Αρχή γιατί προστατεύει το κοινό συμφέρον, προκαλεί όμως προβληματισμούς και σκεπτικισμό για τις ενέργειες της αντιπολίτευσης του Δήμου. Άλλωστε η εν λόγω προσφυγή έρχεται σε συνέχεια των αντίστοιχων από τις αντιπολιτεύσεις, για την Τηλεθέρμανση και για τους εκπροσώπους της Επιτροπής του ΕΑΠ (λιγνιτόσημο). Σε κρίσιμους καιρούς στους οποίους ο τόπος μας έχει ανάγκη να κινηθεί με σταθερότητα, δε χωρούν τέτοιες συμπεριφορές, που μοναδικό σκοπό έχουν την κωλυσιεργία στην υλοποίηση του οράματος της Δημοτικής Αρχής.

Δεσμευόμαστε προς τους πολίτες ότι θα συνεχίσουμε απερίσπαστοι το έργο που έχουμε ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2019, προκειμένου να οδηγήσουμε τον Δήμο Μεγαλόπολης σε ένα ευοίωνο μέλλον, και καλούμε τις αντιπολιτεύσεις του Δήμου να επιδείξουν την ωριμότητα και σοβαρότητα που οι περιστάσεις απαιτούν. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά!

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
« PREV
NEXT »