ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Με μία μεγάλη εκδήλωση εορτάστηκε η Τσακωνική διάλεκτος στον Πραστό Κυνουρίας


Με μία μεγάλη εκδήλωση γιορτάστηκε η τσακώνικη διάλεκτος από την Κοινότητα Πραστού το Σάββατο 11 Ιουλίου, στην πλατεία του Αγίου Ανδρέα.

 Μπροστά στο μεγάλο πλήθος των πολιτών που είχαν κατακλύσει την πλατεία, οι μικροί μαθητές της τσακώνικής διαλέκτου, απήγγειλαν ποιήματα, διηγήματα, παρουσίασαν στιχομυθίες, τραγούδησαν τσακώνικα τραγούδια και χόρεψαν τσακώνικους χορούς, στέλνοντας το μήνυμα για την διατήρηση και την διάσωση της τσακώνικης διαλέκτου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η υπεύθυνη του πολιτιστικού τομέα της Κοινότητας Πραστού ιστορικός Γεωργία Σταθοπούλου, απεύθυναν χαιρετισμό και προλόγισαν την εκδήλωση ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πραστού Δημήτριος Πετρής, ο Πρόεδρος του Αρχείου Τσακωνιάς και πρώην Δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτριος Τσιγγούνης. Έγινε αναφορά για την Τσακώνικη Διάλεκτο από τους Δασκάλους της Διαλέκτου Ελένη Μάνου και Παναγιώτη Μαρνέρη.

Τίμησαν την γιορτή με την παρουσία τους : Ο αιδεσιμότατος Ιερέας Αγίου Ανδρέα Γεώργιος Πετρής Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βόρειας Κυνουρίας Θεμιστοκλής Πλακοκέφαλος, Ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Κλεώπας, η Πρόεδρος της ΔΕΥΑ ΒΚ Χριστίνα Αναγνωστάκου, Δημοτικοί & Κοινοτικοί Σύμβουλοι , ο Πρόεδρος του Αρχείου Τσακωνιάς και πρώην Δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτριος Τσιγγούνης, ο Γραμματέας της Αδελφότητας Κυνουριαίων Λάμπρος Σταθόπουλος, η εκδότρια της Εφημερίδας «Κυνουρία» Μηλιώ Κουνιά και πολλοί άλλοι.

Απονεμήθηκαν αναμνηστικές βεβαιώσεις παρακολούθησης της Τσακώνικής Διαλέκτου στους μαθητές & μαθήτριες της τσακώνικης Διαλέκτου και δόθηκαν ευχαριστήρια στους δύο Δασκάλους της Τσακώνικης Γλώσσας.

Η μεγάλη αυτή γιορτή έκλεισε με την παράθεση γεύματος από την Κοινότητα Πραστού.

Χορηγός της γιορτής ήταν το Νέο Μουσείο Ευρωπαϊκής και Ανατολικής Τέχνης 1984 του Ιδρύματος Ιωάννη και Δέσποινας Πασσά, που εδρεύει στην Αθήνα, εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Διοικητικού του Συμβουλίου και Διευθυντή της Συλλογής του, κ. Λάμπρο Σταθόπουλο.


Πραστός 13 Ιουλίου 2020

Ο Πρόεδρος Κοινότητας Πραστού

Δημήτριος Σταμ. Πετρής Δείτε λιγότερα


« PREV
NEXT »