ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Ελλείψεις προσωπικού των Κέντρων Υγείας Δημητσάνας και Τροπαίων καταγγέλει το ΚΚΕ


Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας Δημητσάνας και Τροπαίων προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, που είναι συνέπειες της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι να μην καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες για υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο και, πολύ περισσότερο, σε περιόδους έξαρσης επιδημιών.

Τα δύο Κέντρα Υγείας καλύπτουν την περιοχή της Γορτυνίας με περισσότερους από 10.000 μόνιμους κατοίκους (σύμφωνα με τις απογραφές) και χιλιάδες επισκέπτες μηνιαίως. Παρόλα αυτά υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ακόμα και σε στοιχειώδη Μέσα Ατομικής Προστασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη χορήγηση μιας απλής χειρουργικής μάσκας ανά ημέρα σε κάθε εργαζόμενο.

Ειδικότερα στο ΚΥ Δημητσάνας και στο ΚΥ Τροπαίων υπηρετούν συνολικά μόνο δύο οδηγοί ασθενοφόρου, και αυτοί συμβασιούχοι, όταν θα έπρεπε να υπηρετούν τουλάχιστον 5 στο κάθε ΚΥ, ώστε να καλύπτονται τουλάχιστον όλες οι βάρδιες.
Στα ΚΥ δεν υπάρχει οδοντίατρος, και ενώ υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα και υπέρηχος δεν υπάρχουν ακτινολόγοι να τα λειτουργήσουν.

Στο ΚΥ Δημητσάνας υπάρχει σημαντική έλλειψη και στο προσωπικό καθαριότητας, αφού μέχρι πρόσφατα υπηρετούσαν μόνο δύο συμβασιούχοι (η μία εκ των οποίων τώρα παραιτήθηκε λόγω μόνιμου διορισμού της σε άλλη μονάδα). Υπηρετούν ακόμη 5 νοσηλεύτριες από τις οποίες οι 2 είναι συμβασιούχες, με αποτέλεσμα οι βάρδιες να βγαίνουν οριακά και στο προσωπικό να χρωστούνται άδειες ακόμη από το 2018.

Όσον αφορά το ΚΥ Τροπαίων, υπάρχουν παρόμοιες ελλείψεις σε μικροβιολόγο με συνέπεια να μην υπάρχει δυνατότητα ούτε για διενέργεια Γενικής Αίματος. Οι γενικοί ιατροί που υπηρετούν είναι στο σύνολο τέσσερις με αποτέλεσμα να εκτελούν 8 με 9 εφημερίες το μήνα, δηλαδή πάνω από το όριο, ενώ ακόμη δεν υπάρχει πρόβλεψη παροχής γεύματος για τους εφημερεύοντες όπως ενδείκνυται σε όλες τις υγειονομικές μονάδες 24ωρης λειτουργίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
  • - Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων, ασθενών και επισκεπτών, με επαρκή χορήγηση όλων των απαραίτητων Μέσων Ατομικής Προστασίας
  • - Να ενισχυθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων τα Κέντρα Υγείας.
  • - Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος
« PREV
NEXT »