ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

«Συναισθηματοδεινοσαυροπεριπέτειες» | Βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Τρίπολη


Το Φθινόπωρο του 2019 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Δήμο Τρίπολης ένα βιωματικό εκπαιδευτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα: «Συναισθηματοδεινοσαυροπεριπέτειες» από το Κέντρο Πρόληψης «Ανέλιξη», σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας.

Το σεμινάριο είχε στόχο την εξοικείωση των νηπιαγωγών και των δασκάλων με το εκπαιδευτικό παραμύθι «Συναισθηματοδεινοσαυροπεριπέτειες», ώστε να μπορέσουν να το εφαρμόσουν στις τάξεις τους.

Με αφορμή τους ήρωες – ζώα του παραμυθιού και μέσα από τους μηχανισμούς ταύτισης και προβολής δίνεται η ευκαιρία τους μικρούς μαθητές να προσεγγίσουν κάποια «δύσκολα» συναισθήματα όπως η ζήλεια, ο φόβος, η ντροπή και ο θυμός.

Στόχος του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα τους, να τα ονομάσουν και να τα διαχειριστούν λειτουργικά.

Το σεμινάριο βασίστηκε στο βιωματικό τρόπο μάθησης μέσω μεθόδων αλληλεπίδρασης (παιχνίδια ρόλων, δουλειά σε ομάδες) και στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν σκέψεις, εμπειρίες, συναισθήματα, αλλά και να δοκιμάσουν δεξιότητες που σχετίζονται με τον συντονισμό των ομάδων.

Στην συνέχεια οι εκπαιδευτικοί υλοποίησαν προγράμματα πρόληψης στους μαθητές των τάξεων τους.

Υλοποιήθηκαν τέσσερα (4) προγράμματα πρόληψης στα 3ο, 7ο Νηπιαγωγεία Τρίπολης και στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Τρίπολης και επωφελήθηκαν 80 μαθητές.

Καθόλη τη διάρκεια της εφαρμογής των προγραμμάτων οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εποπτικές υποστηρικτικές συναντήσεις που τους παρείχε το Κέντρο Πρόληψης.
Τα προγράμματα που δεν ολοκληρώθηκαν λόγω της διακοπής λειτουργίας των σχολικών μονάδων υπάρχει η δυνατότητα να συνεχιστούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Συντονίστρια των δράσεων: Φωτεινή Τραχανά, Κοινωνιολόγος Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης.
Επιστημονικά υπεύθυνη: Μπεντεβή Αναστασία, Κοινωνιολόγος.

« PREV
NEXT »