ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Άνοιξέ ξανά της πύλες της στο κοινό η οικία του Π. Πατρών Γερμανού στη Δημητσάνα



Από σήμερα είναι ξανά ανοιχτό και επισκέψιμο για το κοινό το αναστηλωμένο σπίτι του Μητροπολίτου Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Δημητσάνα, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ιστορικής κωμοπόλεως.

 Πρόκειται για την οικία που γεννήθηκε το 1771  ένας από τους πρωταγωνιστές ιεράρχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το λιθόκτιστο σπίτι βρίσκεται στο παλαιότερο βορειοδυτικό τμήμα της Δημητσάνας και έχει ανακηρυχτεί ως ιστορικό μνημείο.

Το σπίτι είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ανακαινισμένο, ενώ πέρυσι είχαν γίνει και κάποιες εργασίες συντήρησης στον εξωτερικό χώρο. Εσωτερικά ο επισκέπτης μπορεί να δει κάποια πράγματα που είναι εκτεθειμένα στη Βιβλιοθήκη, όπως τα απομνημονεύματα του Ιεράρχη.

Ο Πρόεδρος του Συνεδριακού Κέντρου Δημητσάνας κ.Κώστας Λάμπρου μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πλάνο στο μέλλον ο χώρος να εμπλουτιστεί και με κάποια άλλα σημαντικά κειμήλια. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας να δοθεί ένα αντίγραφο του ιστορικού Λαβάρου, το οποίο να εκτεθεί για προσκύνημα. Τον επόμενο δε χρόνο η οικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού  θα αποτελέσει σημείο αναφοράς σε εορταστικές εκδηλώσεις για το 1821 που θα διοργανωθούν στην ιστορική κωμόπολη, την «μπαρτουταποθήκη του Έθνους».

Να σημειώσουμε ότι η οικία του Παλαιών Πατρών Γερμανού στη Δημητσάνα είναι ανοικτή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό καθημερινά εκτός από τη Τρίτη, από τις 8:30-15:30.

Ευγενική ξεναγός είναι η κα Κωνσταντίνα Μπουλούγαρη, ενώ αρωγός σε όλες τις προσπάθειες είναι η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Νομού Αρκαδίας κα Άννα Καραπαναγιώτου.

e-gortynia.gr
« PREV
NEXT »