ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Αγία Σοφία | Η απόφασή του Ερντογάν είναι ντροπιαστική και θα τον ακολουθεί για πάντα


Σήμερα η Αγία Σοφία λειτουργεί ως τζαμί για πρώτη φορά εδώ και 86 χρόνια. Η 24η Ιουλίου αποτελεί ημέρα πένθους για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει τον μουσειακό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, ωστόσο ο ίδιος, ακάθεκτος συνεχίζει να υπηρετεί το δόγμα «μόνος μου και όλοι σας» σε μία προσπάθεια να εδραιώσει την Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και προστάτιδα του Ισλάμ. Αυτά επί των γεωπολιτικών.

Υπάρχει και το μεταφυσικό του πράγματος. Εκεί ο Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε να αδιαφορεί για το συναίσθημα τόσο του χριστιανικού κόσμου όσο και των κοσμικών στην Τουρκία . Η απόφασή του είναι ντροπιαστική και θα τον ακολουθεί για πάντα.

Από την μία η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί προκαλεί θλίψη σε κάθε χριστιανό που αντιλαμβάνεται το τι σημαίνει η Αγία Σοφία, προκαλώντας αποστροφή στο να την επισκεφτεί έστω και χωρίς εισιτήριο.

Από την άλλη, το κοσμικό κράτος στην Τουρκία αισθάνεται προδομένο και κάνει βήματα προς τα πίσω. Νοιώθει την Δύση να απομακρύνεται και τις αξίες της κοσμικής Δημοκρατίας να υποχωρούν μπροστά σε ένα ανερχόμενο, κλειστοφοβικό, υπερσυντηρητικό, ξενοφοβικό, μισαλλόδοξο Ισλάμ.

Η Τουρκία μετά την «ισλαμοποίηση» της Αγίας Σοφίας δεν μπορεί να είναι ίδια. Η Τουρκία πλέον βυθίζεται στο σκοτάδι, αλλά μην γελιόμαστε, δεν είναι έκπληξη.

Εδώ και χρόνια, οι διώξεις δημοσιογράφων, το κλείσιμο των ΜΜΕ, οι φυλακίσεις, οι βασανισμοί, ακόμα και οι δολοφονίες αντιφρονούντων έφερναν βήμα-βήμα προς τον θάνατο την ελεύθερη έκφραση με αποτέλεσμα σήμερα, ο Ερντογάν να είναι εκφραστής της πλειονότητας του τουρκικού λαού. Ενός τουρκικού λαού ο οποίος είχε την ευκαιρία να αγκαλιάσει την Ευρώπη, να ενστερνιστεί τις αξίες της, αλλά αντ' αυτού επέλεξε τον νεοοθωμανισμό.
Για όσους, όμως, ξεχνάνε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκίνησε να ξηλώνεται από το μικρό έθνος των Γιουνάν και ενταφιάστηκε με την απελευθέρωση της Σμύρνης. Το τουρκικό έθνος έπρεπε να αγκαλιάσει την δυτικότροπη ζωή για να μπορέσει να δει ξανά μέρες ευμάρειας.

Για όλα αυτά λοιπόν, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αποτελεί τη κορωνίδα της αιδούς του Ταγίπ Ερντογάν που θα τον ακολουθεί αιωνίως.
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης (newsbomb.gr)
« PREV
NEXT »