COVID-19: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Toν «Οδηγό για τη Βιομηχανία Τροφίμων» εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), με σκοπό την παροχή απλών και πρακτικών οδηγιών υπό το πρίσμα της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργηθεί από τον ιό SARS-CoV-2. Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ σε σχετική ανακοίνωση, η βιομηχανία τροφίμων δεν ανέστειλε τη λειτουργία της και έχοντας δομημένα και ιδιαιτέρως ανεπτυγμένα Συστήματα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) πρέπει να αντιμετωπίσει τον ιό SARS-CoV-2, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής νέων μέτρων ελέγχου ή/και της τροποποίησης των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται. Η επιλογή και η ένταση εφαρμογής των μέτρων αυτών μπορεί να παρουσιάζουν διαφοροποίηση μεταξύ επιχειρήσεων ή διαφορετικών μονάδων μιας επιχείρησης και θα πρέπει να βασίζονται σε κριτήρια λειτουργικών χαρακτηριστικών και επικινδυνότητας μετάδοσης του ιού.
Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας μπορείτε να δείτε τον οδηγό
ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ "ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ" ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος της "επιστρεπτέας προκαταβολής" στις επιχειρήσεις, ενώ σημαντικά αυξημένο θα είναι το ποσό που θα διατεθεί μέσω αυτής. Στην πρώτη φάση της "επιστρεπτέας προκαταβολής" 53.351 δικαιούχοι οριστικοποίησαν την αίτηση για την χορήγηση του δανείου. Από αυτούς οι 47.532 δικαιούχοι έχουν ήδη δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, μετά και την καταβολή την Παρασκευή 235,4 εκατ. ευρώ σε 13.474 δικαιούχους. Συνολικά έχουν διατεθεί έως τώρα 468,7 εκατ. ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πληρωθούν και οι υπόλοιπες 5.819 επιχειρήσεις δικαιούχοι. Εκτιμάται ότι από το 1 δισ. ευρώ που προβλεπόταν να καταβληθεί στον πρώτο γύρο της "επιστρεπτέας προκαταβολής" θα περισσέψουν περίπου 400 εκατ. ευρώ. Αυτά θα προστεθούν στον δεύτερο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος, ο οποίος θα ανοίξει τον Ιούνιο.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020 ξεκινά το στάδιο της ανάρτησης στο Δήμο της Αθήνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια 2 μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού, έως τις 3 Αυγούστου και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.
ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟ 1η ΙΟΥΝΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ
Επαναλειτουργούν από 1η Ιουνίου οι Κυριακάτικες αγορές, οι εμποροπανηγύρεις και λοιπές αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/17. Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο twitter, «...κατόπιν έγκρισης της ειδικής επιτροπής επιστημόνων και με εφαρμογή των αυστηρών κανόνων λειτουργίας που ισχύουν για τις λαϊκές αγορές επανεκκινούν από 1/6 οι Κυριακάτικες αγορές, οι εμποροπανηγύρεις και λοιπές αγορές του άρθρου 38 του νόμου 4497/17».
ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ " ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ - ΤΙ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
Οδηγίες προς το επιβατικό κοινό για τα μέτρα προστασίας και αποφυγής διασποράς του Covid-19, παρέχει ο διεθνής αερολιμένας Αθηνών, ενόψει και της διεύρυνσης των πτήσεων εσωτερικού. Σύμφωνα με τα μέτρα του αεροδρομίου της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», που βασίζονται στις οδηγίες των εθνικών υγειονομικών αρχών, η σχολαστική τήρηση κανόνων υγιεινής των χεριών καθώς και αναπνευστικής υγιεινής, η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, ο προσεκτικός καθαρισμός και η απολύμανση επιφανειών και χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει «επαφή», αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την προστασία των επιβατών και των εργαζομένων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.
Αναλυτικά, οι οδηγίες προς τους ταξιδιώτες: https://www.aia.gr/el/traveler/travellers-info/faq-for-covid19
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η τροποποίηση με θέμα: «Τροποποίηση της αριθμ. 100335/Ι2/28.06.2019 (Β΄ 2600) κοινής υπουργικής απόφασης «Κριτήρια χαρακτηρισμού δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων». Οι διατάξεις της τροποποίησης, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της γενικής γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, έχουν εφαρμογή για τις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων του φορολογικού έτους 2018 και εντεύθεν.
Δείτε το ΦΕΚ με την τροποποίηση εδώ.
«ΑΛΜΑ» ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΝΩΠΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2020
Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών, το πρώτο τρίμηνο 2020, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ. Η αύξηση σε αξία έφτασε το 31,3%, με το συνολικό ποσό των εξαγωγών σε νωπά φρούτα και λαχανικά να ανέρχεται σε 326,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ κατά 17,5% μεγεθύνθηκαν οι εξαγωγές σε όγκο, φτάνοντας τους 440,56 χιλιάδες τόνους.