ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Σταϊκούρας: 20 δισ. ταμειακά διαθέσιμα για τις ανάγκες της κρίσης του κορονοϊού.Σταϊκούρας: 20 δισ. ταμειακά διαθέσιμα για τις ανάγκες της κρίσης του κορονοϊού.

Για το δώρο στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου.

«Διαθέτουμε και υλοποιούμε σοβαρό και συνεκτικό σχέδιο, απλώνουμε δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στηρίζουμε την κοινωνία και οικονομία, με αίσθημα δικαίου», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

«Κατανέμουμε με όρους δικαιοσύνης το βάρος της κρίσης που το μεγαλύτερο μέρος έχει αναλάβει το κράτος. Εφαρμόζουμε πολιτικές ώστε να κρατήσουμε την οικονομία όρθια και ζωντανή με το βλέμμα μας στην επόμενη μέρα»,
είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για όσους πλήττονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα-κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε επίσης και στην πορεία των εσόδων. 

Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις διότι ικανοποίησαν εν πολλοίς τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός, με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση μέτρων προστασίας την δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι σχετικές πιστώσεις αυξάνονται κατά 5 δισ. ευρώ.

Αυτό απαιτείται διότι:

• Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.

•Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.

•Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση διαμορφώνεται στα 1,4 δισ. ευρώ.

•Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχονται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ».

Για το δώρο στους εργαζόμενους του ΕΣΥ είπε ότι γίνεται προσπάθεια να καταβληθεί έως τις 10 Απριλίου. 

Επιπρόσθετα ο κ. Σταικούρας ανακοίνωσε ότι για τις ανάγκες της κρίσης το υπουρείο θα αξιοποιήσει τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου που ανέρχονται σε 20 δις. Ευρώ και εξήγησε:

«Το «μαξιλάρι ασφαλείας» είναι 15,7 δισ. ευρώ. Τα «ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των φορέων στην ΤτΕ και σε εμπορικές τράπεζες» είναι επιπλέον περίπου 20 δισ. ευρώ.

Ταμειακά διαθέσιμα τα οποία υπήρχαν και προ διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και τα οποία αυξάνουν ή μειώνονται ανάλογα με τις εκδόσεις που κάνει το Κράτος, την εξυπηρέτηση του χρέους, το ύψος των εντόκων γραμματίων, την αποπληρωμή του χρέους προς στο ΔΝΤ.

Για παράδειγμα, αν η προηγούμενη Κυβέρνηση αποπλήρωνε μέρος του δανείου προς το ΔΝΤ, που δεν πρόλαβε όπως και πολλά άλλα, θα χρησιμοποιούσε πόρους από αυτά τα διαθέσιμα.

Συμπέρασμα: άλλο «μαξιλάρι ασφάλειας» και άλλο «ταμειακά διαθέσιμα». Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμο-να την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών, αλλά και με το βλέμμα στη μετά-κορονοϊό εποχή».Η δυναμική της οικονομίας πριν την κρίση

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους βαθμούς αύξησης το δεύτερο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Το ίδιο, όπως είπε, συμβαίνει και με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. 

Κατέθεσε επίσης στοιχεία που δείχνουν αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2019, και ήταν το υψηλότερο, όπως τόνισε, από κάθε άλλο τρίμηνο, μετά το 2007.

 Αύξηση κατά 14,4% σημείωσαν και οι επενδύσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2019. 

«Η αλήθεια είναι λοιπόν, ότι υπήρχε δυναμική στην οικονομία και πάνω σε αυτή πρέπει να πατήσουμε και να χτίσουμε, όταν ξεπεράσουμε τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
« PREV
NEXT »