ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Ψηφιακή Συνταγογράφηση | Ιατρικές συνταγές στο κινητό μαςΑλλαγές και για την συνταγογράφηση  των φαρμάκων που αφορούν ηλικιωμένους και χρόνια νοσούντες έπειτα από πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πιλοτικά δοκιμάζεται η ''ψηφιακή συνταγή'' καθώς από σήμερα και μέσω της ενιαίας ψηφιακής Πύλης της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης gov.gr θα γίνεται η άλλη συνταγογράφηση των φαρμάκων


Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μαζί με το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε αυτή τη διαδικασία ώστε οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού να υπάρχει διαφάνεια στη διαδικασία αλλά και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια αυτής της ευαίσθητης διαδικασίας

Τι Διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση:

Καθιερώνεται, επιπλέον, η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο. Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.


Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail. Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Πλην όμως, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση, δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.


Τα βήματα για κάθε ασθενή:

* Εισέρχεται στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr και συνδέεται με τους κωδικούς TAXISnet και δηλώνει και τον ΑΜΚΑ του.

* Στη συνέχεια πρέπει να δηλώσει ότι θέλει να λαμβάνει άυλα (ηλεκτρονικά) τις συνταγές των φαρμάκων του. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να επιλέξει τον τρόπο που θέλει να τις λαμβάνει. Είτε μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στο κινητό του καταχωρίζοντας τον αριθμό του τηλεφώνου του είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική του διεύθυνση. Στο στάδιο αυτό, του αποστέλλεται βεβαίωση ότι ολοκλήρωσε την εγγραφή του.

* Στη συνέχεια επικοινωνεί με το γιατρό του, ο οποίος προχωρά στην κατάρτιση της συνταγής του ασθενούς του στην αντίστοιχη πλατφόρμα που υπάρχει ήδη για τους γιατρούς. Όταν ο γιατρός καταχωρίσει τη συνταγή, ο ασθενής λαμβάνει είτε SMS στο κινητό του είτε e-mail, με το οποίο ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής μαζί με τον barcode.

* Με την επίδειξη λοιπόν του SMS ή του e-mail στο φαρμακοποιό, ο ασθενής προμηθεύεται τα φάρμακά του. Εναλλακτικά, μπορεί να πει τον ΑΜΚΑ του και να αναζητήσει ο φαρμακοποιός τη συνταγή και να την εκτελέσει.

Επισημαίνει ότι η είσοδός του και η εγγραφή του στο ehealth.gov.gr γίνεται για μία και μοναδική φορά άπαξ. Σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμένους χωρίς χρόνια νοσήματα, μπορούν να κάνουν επίσης την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ακολουθώντας τα δύο πρώτα βήματα. Ωστόσο, αν αρρωστήσουν, θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους και μετά την εξέταση να τους γράψει τα φάρμακα με την ίδια διαδικασία και να λάβουν μήνυμα στο κινητό τους αντί να πάρουν εκτυπωμένη τη ψηφιακή συνταγή.

« PREV
NEXT »