ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Δημητσάνα| Ο ήχος και η λάμψη της μαύρης Δημητσανίτικης Μπαρούτης έσχισε την ησυχία του ουρανού (βίντεο)Την ξεχωριστή αυτή μέρα του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα γιόρτασε το χωριό της Δημητσάνας με το δικό του ξεχωριστό τόπο στο πνεύμα του '' Μένουμε σπίτι'' με ένα συγκινητικό βίντεο που περιέχει στιγμιότυπα από τους ''συγκρατημένους'' εορτασμούς στο χωριό αλλά και ένα δυνατό ηχητικό μήνυμα από τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Κανάκη. Ακριβώς στις 8:00 το βράδυ όμως ο ήχος και η λάμψη της μαύρης Δημητσανίτικης Μπαρούτης έσχισε την ησυχία του ουρανού πάνω από την πόλη, ενώ ο Εθνικός Ύμνος αντιλαλούσε στο Φαράγγι του Λούσιου Ποταμού.

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:


Στην μπαρουταποθήκη του έθνους, την ιστορική Δημητσάνα το βράδυ της 24ης Μαρτίου ο χρόνος γυρνά πίσω στα χρόνια της Επανάστασης, τότε που ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και αυθόρμητα οι Δημητσανίτες βγήκαν στους δρόμους με δάδες στα χέρια για να διαδώσουν και να γιορτάσουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Ο Πολιτιστικός Αγροτουριστικός Σύλλογος Γυναικών Δημητσάνας με τη στήριξη του Δήμου Γορτυνίας και των λοιπών φορέων, που δραστηριοποιούνται στην πόλη, αναβιώνει κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, το έθιμο των Λαμπαδηδρομιών.

Φέτος, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, η εκδήλωση ματαιώθηκε, πριν ακόμη ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού.

Οι εφευρετικοί Δημητσανίτες, όμως, δε στάθηκαν με σταυρωμένα χέρια. Μένοντας σπίτι και χωρίς να παραβιάσουν τα μέτρα, βρήκαν έναν ευφάνταστο τρόπο να αποτίσουν φόρο τιμής στους προγόνους τους, τους ήρωες του ’21. Φέτος, δε βγήκαν στα καλντερίμια, με παραδοσιακές φορεσιές και αυτοσχέδιες δάδες στα χέρια, δεν τραγούδησαν κολοκοτρωνέικα τραγούδια, δεν έστησαν γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και μουσική. Ακριβώς στις 8:00 το βράδυ όμως ο ήχος και η λάμψη της μαύρης Δημητσανίτικης Μπαρούτης έσχισε την ησυχία του ουρανού πάνω από την πόλη, ενώ ο Εθνικός Ύμνος αντιλαλούσε στο Φαράγγι του Λούσιου Ποταμού. Οι κάτοικοι, ο καθένας από την αυλή του ή το μπαλκόνι του, με περίσσια περηφάνια, έψαλαν «Τη Υπερμάχω», με δάκρυα στα μάτια και την ελπίδα: Όπως τον Μάρτη του 1821, οι Έλληνες μπήκαν σε πόλεμο, με αβέβαιη έκβαση, κατά των Οθωμανών, συσπειρώθηκαν και νίκησαν, έτσι και σήμερα, τον Μάρτη του 2020, οι Έλληνες μπήκαν σε έναν νέο πόλεμο, με αβέβαιη έκβαση, κατά της πανδημίας, συσπειρώνονται και θα νικήσουν! Οι σημερινοί ήρωες είναι το ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό της χώρας και όλοι όσοι φροντίζουν να μη μας λείψει τίποτα, καθώς και οι δυνάμεις ασφαλείας, που φυλούν τα σύνορά μας.

Συγκινητικό μήνυμα, που πλαισίωσε τον ταπεινό αυτόν εορτασμό, απεύθυνε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης.

Παραμένουμε υγιείς, για να γιορτάσουμε πανηγυρικά, την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821!

Οι πολίτες της Δημητσάνας!

Δείτε το βίντεο παρακάτω:


« PREV
NEXT »