Αρχικά ο κ. Θεοφανόπουλος αναφέρθηκε στο 2010 όπου η γραμμή της Πελοποννήσου τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας. Οι λόγοι ήταν κυρίως οικονομικοί καθώς και ο ανταγωνισμός με τους οδικούς άξονες οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Από τότε υπάρχει η ανησυχία αλλά και η βούληση των ανθρώπων του ΟΣΕ, των φίλων των σιδηροδρόμων αλλά και πολλών κατοίκων της Πελοποννήσου.
Ως εγχείρημα που έχει ενδιαφέρον το χαρακτήρισε ο κ. Θεοφανόπουλος και αυτό διότι έχει ενδιαφέρον όχι μόνο για λόγους ιστορικούς ή συνειρμικούς για τους σιδηρόδρομους αλλά και για λόγους ουσιαστικούς.
Είναι γνωστό ότι η γραμμή αυτή του 2005 έχει υποστεί μια τεράστια ανακαίνιση άρα είναι σε καλή κατάσταση. Όμως αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να αλλάξει η γεωμετρία της γραμμής δηλαδή οι καμπύλες ,οι κλίσεις έτσι ώστε και το εύρος της γραμμής να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Στην συνέχεια ο κ. Θεοφανόπουλος έκανε λόγο για την σκέψη που αναπτυχθηκε ,η οποία ήταν αρκετά ώριμη σε επίπεδο σχεδιασμού . Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοφανόπουλος δεν θα μιλάμε για έναν σιδηρόδρομο κλασσικού τύπου δηλαδή με κανονικά δρομόλογια διότι αυτού του τύπου ο σιδηρόδρομος δεν είναι πλέον βιώσιμος λόγω των ωρών που είναι πάρα πολλές.
Η βελτίωση είναι δύσκολη για να είναι ο σιδηρόδρομος ανταγωνιστικός και έτσι ο κ. Θεοφανόπουλος έκανε λόγο για επαναλειτουργία τουριστικού τρένου που το ονόμασε" τρένο-κρουαζιέρα". Δηλαδή ένα τουριστικό τρένο που θα ξεκινάει από την Κόρινθο θα περνάει από Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη , Καλαμάτα και θα καταλήγει στην Ολυμπία.Η βασική ιδέα είναι ότι πάνω σε αυτόν τον άξονα θα υπάρχουν σημαντικά σημεία αναφοράς παγκόσμιας εμβέλειας όπως είναι οι Μυκήνες ,η Επίδαυρος ,η Τίρυνθα καθώς θα περνάει από τα βασικά ιστορικά μνημεία της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας και θα καταλήγει στην Ολυμπία.
Η εστίαση και η διαμονή δεν θα γίνεται μέσα στον σιδηρόδρομο γιατί δεν υπάρχει αυτή την στιγμή αυτή η δυνατότητα αλλά θα γίνεται σε καταλύματα των περιοχών από τις οποίες θα περνάει το τρένο και έτσι θα αναπτύσσεται και ο τουρισμός και η τοπική οικονομία στις περιοχές αυτές ανέφερε ο κ. Θεοφανόπουλος. Επίσης θα μπορούν σε ορισμένα σημεία της γραμμής που υπάρχουν αξιόλογες εγκαταστάσεις του ΟΣΕ όπως της Τρίπολης ή στην Καλαμάτα να αναπτυχθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις και να προσφέρονται για πολιτιστικές δραστηριότητες ,οι οποίες θα συνδέονται με την διεύλεση του τρένου.Το ίδιο θα συμβαίνει και σε ορισμένα τμήματα της διαδρομής που μπορούν να αναπτυχθούν και "τραίνο-σπορ" ,δηλαδή τρενοποδήλατα που είναι ευρέως γνωστά στην Ευρώπη και είναι μικρές ρεζίνες που κινούνται από τους επιβάτες όπως κινείται ένα ποδήλατο.
Όλος αυτός ο σχεδιασμός συζητήθηκε στην Ζυρίχη την περασμένη εβδομάδα . Έγινε στην Ζυρίχη διότι το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης ανήκει στα πιο μεγάλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στον κόσμο.Στο συμπόσιο που έλαβε χώρα στην Ζυρίχη και παρών ήταν ο κ. Θεοφανόπουλος πήραν μέρος η Περιφέρεια Πελοποννήσου , η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας,ο ΟΣΕ και άλλοι εμπειρογνώμονες από Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ,φίλοι του σιδηροδρόμου και όπως τόνισε ο κ. Θεοφανόπουλος υπήρξε ένας κοινός στόχος σε αυτή την ιδέα ,ότι αποτελεί την μοναδική λύση που θα μπορούσε να μελετηθεί για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο.
Αυτή την ιδέα την επιβεβαίωσαν Ελβετοί ,οι οποίοι προέρχονται από εταιρείες που κινούν τέτοιους σιδηροδρόμους στην Ελβετία.
Ακόμα ο κ. Θεοφανόπουλος τόνισε πως πρέπει να γίνει ένας προσεκτικός σχεδιασμός διότι είναι πολλοί αυτοί που λένε πως ο σιδηρόδρομος είναι πολύ σημαντικός και πρέπει να λειτουργήσει ξανά. Γι' αυτό πρέπει να γίνει ένας σοβαρός σχεδιασμός με την συνεργασία όλων όσων συμμετείχαν στο συμπόσιο στην Ζυρίχη καθώς όπως δήλωσε ο κ. Θεοφανόπουλος στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από τον ΟΣΕ ,την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προς την κατεύθυνση αυτή.
Ιδιαίτερα αισιόδοξος δήλωσε ο κ. Θεοφανόπουλος για την έκβαση του εγχειρήματος αυτού υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει με έναν τρόπο μεθοδικό και θα ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι που πρέπει.
Κλείνοντας ο κ. Θεοφανόπουλος μίλησε για επαναλειτουργία του σιδηρόδρομου στην Τρίπολη και όπως είπε χαρακτηριστικά: "Αυτή η αναφορά για την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο με τον χαρακτήρα τον τουριστικό-θεματικό είναι προφανές ότι θα συμπαρασύρει και την επανένταξη της λειτουργίας και βασικών σημείων από τα οποία θα περνάει αυτό το τρένο. Η Τρίπολη είναι βασικό σημείο και επομένως ο σταθμός του ΟΣΕ στην Τρίπολη είναι πλέον βέβαιο πως θα ξαναζωντανέψει ,θα ξανανοίξει ,θα έχει κίνηση,θα έχει κόσμο και προφανώς θα έχει και ανθρώπους που υποστηρίζουν την λειτουργία του".
Δείτε το βίντεο που ακολουθεί: