ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
latest

728x90

468x60

Νόσος Parkinson και λογοθεραπεία

Η νόσος του Parkinson είναι γνωστό ότι συνήθως σχετίζεται με προβλήματα κίνησης. Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της νόσου είναι ο τρόμος κατά της ηρεμίας, η δυσκαμψία, η βραδυκινησία και η αστάθεια θέσης.

Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι περίπου τα 60 έτη και περίπου το 75% των ασθενών που πάσχουν, παρουσιάζουν αλλαγές στην ομιλία, τη φωνή και την κατάποση σε κάποια φάση της νόσου. Συνήθως οι μεταβολές αυτές έρχονται βαθμιαία και μπορεί να κυμαίνονται από μέτριας βαρύτητας έως και πολύ σοβαρές. Πολλές πλευρές της καθημερινότητας των ασθενών μπορεί να επηρεαστούν και να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους.


 Η δυσκαμψία, το τρέμουλο και η βραδυκινησία που εμφανίζονται στους μύες του σώματος, μπορούν να εμφανιστούν και στους μύες που χρησιμοποιούνται για την ομιλία και την κατάποση. Η ανεπάρκεια των κινήσεων του προσώπου μπορεί να οδηγήσει σε όψη που μοιάζει με μάσκα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί σιελόρροια σε ποσοστό 80%, ενώ η δυσφαγία είναι σχετικά συχνή σε ποσοστό 30% - 80% και αφορά κυρίως στη στοματοφαρυγγική φάση της κατάποσης. Οι διαταραχές στην επικοινωνία είναι συχνές και τις περισσότερες φορές αρχίζουν με μείωση της έντασης της φωνής και ανά διαστήματα εξελίσσονται σε πιο σοβαρούς λειτουργικούς περιορισμούς χαρακτηριζόμενους από μεταβολές στην ταχύτητα της ομιλίας , την ακρίβεια στην άρθρωση και την καταληπτότητα της ομιλίας.


Ο ρόλος του λογοθεραπευτή είναι να βοηθήσει τα άτομα να επικοινωνήσουν όσο το δυνατόν πιο λειτουργικά, αξιολογώντας και αντιμετωπίζοντας προβλήματα στον λόγο, την ομιλία, τη φωνή και την επικοινωνία. Οι λογοθεραπευτές έπειτα από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, μπορούν να συμβουλεύσουν για το πως μπορούμε να αναπνέουμε σωστά και να δείξουν τεχνικές και ασκήσεις με στόχο τη βελτίωση της έντασης της φωνής. Σημαντική είναι και η σωστή εκγύμναση των αρθρωτών που συμβάλουν στην παραγωγή της ομιλίας. Επιπλέον όπου κρίνεται αναγκαίο μπορούν και να συμβουλέψουν για βοηθήματα επικοινωνίας. Για τη βελτίωση της έντασης και της ποιότητας της φωνής των ασθενών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο, υπάρχει η μέθοδος Lee Silverma Voice Treatment (LSVT), η οποία εγγυάται άμεσα αποτελέσματα έπειτα από 16 μόλις συνεδρίες. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να εφαρμόζεται μόνο από ειδικά εκπαιδευόμενους λογοθεραπευτές. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν την καλύτερη δυνατή βελτίωση της ομιλίας, της φωνής και της κατάποσης, όταν η φαρμακευτική τους αγωγή συνδυάζεται με ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα λογοθεραπείας.


                                                                                                               

Βιβή Μπεντεβή, Λογοθεραπεύτρια
                                                                                                            

Πιστοποιημένη Κλινικός LSVT LOUD


« PREV
NEXT »